COLLIE

Collierotujen alkuperä on tuntematon, mutta colliet ovat toimineet Skotlannin nummilla lammaspaimenien apuna jo kauan. Ensimmäiset colliet esiintyivät Birminghamin näyttelyssä vuonna 1860. Jo vuoden 1871 Birminghamin näyttelyssä lyhyt- ja pitkäkarvaiset colliet erosivat näyttelykehissä omiksi roduikseen. Suomen ensimmäisen skotlanninpaimenkoirauroksen Lord Aberdeen tuotti espoolainen tilanhoitaja Heinburger vuonna 1889.  Colliet esiintyivät Suomen Kennelklubin ensimmäisessä näyttelyssä Helsingissä vuonna 1891. 

Tänä päivänä collien pääasiallisin tehtävä on olla monipuolinen harrastuskoira ja perheenjäsen. Aiempia työtehtäviä ovat tulleet korvaamaan monet koiraharrastuksen muodot, kuten palvelus- ja pelastuskoirakokeet, tottelevaisuuskokeet, agility ja rallytoko. Myös paimennus on nostamassa päätään collieharrastajien ja kasvattajien keskuudessa.

Luonne

Collie on toiminnanhaluinen, tarmokas ja miellyttämisenhaluinen koira. Erinomainen seura- ja harrastuskoira, ystävällinen, iloinen ja aktiivinen, tulee yleensä toimeen lasten ja toisten koirien kanssa. Collie on suhteellisen helppo kouluttaa ja aktivoida. Vaatii kunnollisen peruskoulutuksen.

Terveys ja hoito

Collie on perusterve rotu, mutta kuten kaikilla koiraroduilla, myös collieilla esiintyy erilaisia vikoja ja sairauksia.

Rotu kuuluu PEVISAAN (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelma) https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/pevisa-ja-muut-rotukohtaiset-erityisehdot-2018-0

Pitkäkarvaisella colliella on tiivis kaksinkertainen turkki. Tiivis alusvilla peittää koko ihon ja pitkä, karkea, säänkestävä päällyskarva peittää alusvillan. Uroksella on muhkea kaulus sekä parta ja nartuilla pitkät housukarvat. Oikeanlaatuinen turkki ei helposti takkuunnu ja turkinhoito on helppoa. Pitkäkarvainen collie on ns. siistittävä rotu, eli tassut ja korvat siistitään. Muutoin riittää pesu tarvittaessa. Korvien taustat, jalat ja vatsan alus kaipaavat harjausta, jotta karva ei takkuunnu. Karvanlähtöaikana pohjavillan poisto pitää ihon kunnossa ja turkki pysyy hengittävänä.

Kenelle collie sopii?

Aktiivinen ja liikkuvainen rotu tarvitsee aktiivisen ja liikkuvaisen omistajan.  Colliet viihtyvät oman laumansa keskuudessa, joten ne kärsivät joutuessaan eristyksiin perheestään. Ympärivuorokautiseksi tarha- tai pihakoiraksi collie ei sovi.

Pääsääntöisesti colliet tulevat hyvin toimeen lasten kanssa ja suorastaan rakastavat kaikkia. Edellytyksenä tietysti on, että lapset osaavat käsitellä koiria oikein ja että koirat ovat alusta lähtien tottuneet lapsiin.

                                                                                                                             Sivun kaikki kuvat: Kennel Ketränoron                                                                                             Sisältö © Kennel Jenidon
Kuvien kopiointi kielletty
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!