Ketränoron Belle
Ketränoron Belle
Belle
Belle
Ketränoron Poutapilvi & Imago´s All Right
Ketränoron Poutapilvi & Imago´s All Right

WELSH CORGI CARDIGAN

Corgien alkuperäinen tarkoitus on ollut toimia maatalon monitoimikoirana. Se on hoitanut vahdin, rottakoiran ja paimenen virkaa. Corgin paimennettavina oli yleensä karjaa ja työnsä se hoiti näykkimällä lehmiä kintereistä. Koska aikoinaan hyvät paimenkoirat olivat sonniakin arvokkaampia, oli suuri vahinko, jos koira loukkaantui (pahimmassa tapauksessa menehtyi) paimennettavana olevan lehmän potkusta. Siksi tällaiset matalat paimenet olivat niin hyödyllisiä näissä oloissa. Paimenominaisuudet ovat vielä nykypäivän corgeissa hyvin pinnalla. Ei ole kovin harvinaista, että innostuessaan nämä töppöjalat purkavat paimennusviettiään isäntäväkensä nilkkoihin.

Mitä corgin kanssa voi harrastaa?

Corgi on monipuolinen koira. Itseasiassa vain mielikuvitus asettaa rajat kouluttamiselle. Corgeja näkee niin toko- ja agilitykilpailuissa kuin pelastuskoirakokeissakin. Corgit etsivät sieniä, paimentavat karjaa, esittävät vieraille temppuja, vahtivat lapsia, lenkkeilyttävät isäntiä ja lämmittävät emäntiä. Näyttelyissäkin corgien kanssa käydään mukavasti.

Corgi on tulevaisuuden rotu. Koko ajan kaupungistuvassa elinympäristössämme on jatkuvasti vähemmän ja vähemmän tilaa suurille koirille. Tässä tilanteessa corgi on mitä parhain kaveri. Se kulkee kätevästi kokonsa puolesta mukana kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, mutta vaaran uhatessa siitä on taatusti paljon isomman koiran edestä turvaa ja suojelua. Corgi on myös hyvin sopeutuvainen rotu. Se rakastaa maaseudun rauhallista elämää eläimineen ja rotankoloineen, mutta ei missään tapauksessa pane hanttiin mielenkiintoista kaupunkielämääkään. Corgi viihtyy siellä, missä sen isäntäkin on - pelkäksi pihakoiraksi siitä ei siis missään tapauksessa ole.

Ovatko corgit terveitä?

Corgit tunnetaan varsin pitkäikäisenä rotuna. Rodussa ei esiinny yleistyneitä, helposti kuolemaan johtavia vakavia sairauksia, mutta toki muutamia rodussa esiintyneitä terveysongelmia tulee mainita. Näitä ovat silmäsairauksista harmaakaihi (HC), synnynnäimem verkkokalvojen kehityshäiriö (RD), verkkokalvon surkastuma (PRA) ja värikalvon kehityshäiriö (PPM) Tämän vuoksi jalostukseen käytettävien corgien tulee olla virallisesti silmätarkastettuja. Silmätarkastuslausunto ei astutushetkellä saa olla yli 24 kk. Tämän lisäksi corgeilla on samat luustosairaudet kuin muillakin koirilla, eli muutokset lonkissa, kyynärpäissä tai selässä. Näitäkin torjutaan PEVISAN ja jalostuksen tavoiteohjelman avulla tehokkaasti. Tarkempaa tietoa corgien terveystilanteesta ja rodussa esiintyvistä ongelmista löydät rotukohtaisista jalostuksen tavoiteohjelmasta. Cardiganin ohjelma löytyy täältä: https://www.corgiseura.net/wp-content/uploads/2012/11/JTO_cardigan_2015-2019.pdf

Sisältö © Kennel Jenidon
Kuvien kopiointi kielletty
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!